Riidanratkaisu ja rikosoikeus
Tarjoamme yrityksille ja yrityksen johdolle asiantuntevaa apua riidanratkaisussa ja rikosasioissa.
Liiketoiminnassa riitatilanteet voivat liittyä esimerkiksi sopimusvelvoitteisiin, vastuukysymyksiin tai rikosepäilyihin. Palvelumme yrityksille kattavat mm.:
- Sopimusriidat
- Kauppaoikeudelliset riidat
- Rakennus- ja urakkariidat
- Vastuu- ja vahingonkorvausriidat
- Yhtiöoikeudelliset riidat
- Julkiset hankinnat
- Tietosuoja-asiat
Liiketoimintaan liittyvissä rikosasioissa avustamme esimerkiksi ympäristörikoksissa, työturvallisuusrikoksissa, sekä vero- ja talousrikoksissa.
Yksityishenkilöitä avustamme etenkin kiinteistö- ja työoikeudellisissa riidoissa.
Riippuen siitä missä asia on vireillä tai missä se on saatettava vireille toimimme sekä yleisissä tuomioistuimissa että välimiesmenettelyissä. Olemme edustaneet päämiehiämme Keskuskauppakamarin, Tukholman kauppakamarin (SCC) sekä kansainvälisen kauppakamarin (ICC) välimiesmenettelysääntöjen mukaisissa välimiesmenettelyissä. Avustamme asiakkaitamme myös hallinnollisissa ja markkinaoikeudellisissa prosesseissa.
Tavoitteenamme on turvata asiakkaamme liiketoiminta minimoimalla oikeudellisten kiistojen vaikutukset – olipa kyseessä ennakoiva neuvonanto, tehokas sovintomenettely tai määrätietoinen oikeudenkäynti.
Kokeneet asianajajamme auttavat löytämään tarkoituksenmukaisimman ja tehokkaimman ratkaisun tilanteessa kuin tilanteessa.
Lisätiedot ja kyselyt:
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Force majeure: Lakko ja ylivoimainen este
Tällä hetkellä Suomessa puhuttavat lakot, sillä aihe on nyt ajankohtainen ja yrityksessäsi on voinut herätä kysymyksiä lakkoon liittyen. Tässä blogitekstissä paneudumme siihen, millaisia vaikutuksia lakoilla
Niklas Lindström on MK Law:n uusi partneri
Niklas Lindström on Asianajotoimisto MK Law:n uusi partneri, joka tuo mukanaan asianajotoimistoon laajan oikeudellisen osaamisen ja kokemuksen yritysjuridiikan ja riidanratkaisun parista. Hänellä on pitkä kokemus
Oletko tyytymätön vakuutusyhtiön korvauspäätökseen?
Vakuutuksenottaja (tai vakuutettu) ei aina ole tyytyväinen vakuutusyhtiön korvauspäätökseen. Tämä on ymmärrettävää varsinkin jos vakuutusyhtiö ei suostu korvaamaan tiettyä vahinkoa, korvaussummaa pidetään selvästi liian alhaisena,