Tavaramerkkien rekisteröinti Venäjällä

Venäjällä tunnettujen brändien ja tavaramerkkien hyväksikäyttö on yhä melko tavallista. Siksi laajennettaessa liiketoimintaa Venäjällä on tärkeää hakea suojaa yhtiön tuotteille muun muassa tavaramerkkien rekisteröinnillä. Tavaramerkin rekisteröimiseen Venäjällä on käytännössä kaksi tapaa, eli kansallinen rekisteröinti ja kansainvälinen rekisteröinti.

 

Kansallinen tavaramerkki

Kansallinen tavaramerkki on paras valinta, kun tavaramerkkiä tarvitaan vain Venäjällä. Kansallinen tavaramerkki saadaan hakemalla tavaramerkkiä suoraan Rospatentilta Moskovasta. Tavaramerkki kattaa Venäjän ja on voimassa 10 vuoden ajan. Voimassaoloaikaa on mahdollista pidentää 10 vuodeksi kerrallaan. Hakija voi olla venäläinen tai ulkomaalainen luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö. Koska kuitenkin vain venäläiset patenttiasiamiehet ovat lain mukaan oikeutettuja asioimaan Rospatentin kanssa, tarvitaan venäläistä patenttiasiamiestä tavaramerkkihakemuksen laatimiseen ja jättämiseen. Rekisteröintimaksu on tällä hetkellä 16200 ruplaa (n. 216 euroa) ja rekisteröintiprosessi vie noin 8–12 kuukautta.

 

Kansainvälinen hakemus

Sellaiset ulkomaalaiset yritykset, joilla on kotipaikka jossain Madridin järjestelmään kuuluvassa valtiossa, kuten Suomessa, voivat hakea kansainvälistä Venäjän kattavaa tavaramerkkiä. Madridin järjestelmä koostuu valtioista, jotka ovat osallisia Madridin sopimukseen tavaramerkkien kansainvälisestä rekisteröinnistä ja siihen liittyvään Madridin pöytäkirjaan. Kansainvälinen hakemus on yleensä paras vaihtoehto silloin, kun tavaramerkki rekisteröidään samanaikaisesti useissa eri valtioissa. Venäläistä patenttiasianajajaa ei tarvitse käyttää, ellei Rospatent esitä hakemusta koskevia huomautuksia tai korjauspyyntöjä. Kansainvälisen rekisteröinnin edellytyksenä on, että hakijalla on kansallinen tavaramerkki kotivaltiossaan kansainvälisen hakemuksen perustaksi. Kansainvälisellä rekisteröinnillä myönnetty tavaramerkki on voimassa 10 vuoden ajan. Tavallisen kansallisen rekisteröinnin voimassaoloaika ja muutokset vaikuttavat kuitenkin kansainväliseen rekisteröintiin. Kansainvälinen hakemus tehdään Genevessä, Sveitsissä sijaitsevalle WIPO:lle hakijan kotipaikan patenttiviraston kautta. Erillinen rekisteröintimaksu Venäjää varten on 100 Sveitsin frangia (CHF).

 

MK-Law avustaa Venäjään liittyvien tavaramerkkihakemusten laatimisessa ja tavaramerkkien rekisteröinnissä Venäjällä, kuten myös vastineiden laatimisessa ja jättämisessä Rospatentille. Me myös edustamme asiakkaitamme immateriaalioikeudellisissa riidoissa tuomioistuimissa Venäjällä ja muualla.

 

Lisätiedot ja tiedustelut:

[ls_content_block id=\”1534\”]

Facebook
Twitter
LinkedIn