Paikallista sopimista koskeva lakimuutos: Mitä se tarkoittaa yrityksille ja työntekijöille?

Hallitus antoi paikallista sopimista koskevasta lakimuutoksesta esityksen eduskunnalle 5.9.2024, ja muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025.

Hallitus pyrkii suunnitellulla lakimuutoksella lisäämään paikallista sopimista parantaakseen Suomen työmarkkinoiden joustavuutta. Lakimuutoksen keskeinen sisältö on se, että jatkossa myös järjestäytymättömillä työpaikoilla saisi soveltaa yleissitovan työehtosopimuksen paikallisen sopimisen mahdollistavia määräyksiä.

Mitä on paikallinen sopiminen?

Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työnantajan ja työntekijöiden tai heidän edustajiensa välistä sopimista työehdoista yrityskohtaisesti valtakunnallisesta työehtosopimuksesta poiketen. Paikallinen sopimus voi koskea esimerkiksi työaikoja, palkkoja tai muita työehtoja sovellettavan työehtosopimuksen ja työlainsäädännön määräämissä rajoissa.

Paikallinen sopiminen voi mahdollistaa työpaikkakohtaisten olosuhteiden huomioimisen ja sellaisten työehtojen sopimisen, jotka palvelevat sekä työnantajan että henkilöstön tarpeita.

Keskeiset muutokset

1. Yrityskohtaisella työehtosopimuksella voi sopia laista poiketen

Tällä hetkellä valtakunnallisella työehtosopimuksella voi poiketa monista työlainsäädännön säännöksistä. Jatkossa nämä mahdollisuudet koskisivat myös yrityskohtaisia sopimuksia, jotka on tehty valtakunnallisen työntekijäliiton tai sen jäsenyhdistyksen kanssa.

2. Keltaiset työehtosopimukset estetään

Keltaiseksi työehtosopimukseksi kutsutaan keinotekoista järjestelyä, jossa työehtosopimuksen sopijapuolena oleva työntekijäyhdistys ei aidosti edusta työntekijöitä. Muutoksen tarkoituksena on varmistaa, että työehtosopimuksia solmitaan vain sellaisten sopijapuolien välillä, jotka aidosti edustavat työnantaja- ja työntekijäpuolta.

3. Järjestäytymättömiä työnantajia koskevat paikallisen sopimisen kiellot poistetaan

Nykyinen laki estää yleissitovaa työehtosopimusta noudattavaa järjestäytymätöntä työnantajaa tekemästä paikallisia sopimuksia. Lakimuutoksessa poistettaisiin tämä kielto ja laissa nimenomaisesti sallittaisiin paikalliset sopimukset myös yleissitovuuskentässä.

4. Luottamusmiehen puuttuminen ei estä paikallista sopimista ja luottamusvaltuutetun valmiuksia paikalliseen sopimiseen parannetaan

Työehtosopimuksissa määrätään yleisesti, että sopijaosapuolena on paikallisessa sopimuksessa luottamusmies. Laissa säädettäisiin menettelytavoista, joita noudatetaan, kun paikallinen sopimus tehdään työehtosopimuksen osapuolta koskevasta vaatimuksesta poiketen luottamusvaltuutetun kanssa.

Jos luottamusvaltuutettu toimii henkilöstön edustajana paikallisia sopimuksia tehtäessä, työnantajan on edistettävä hänen valmiuksiaan hoitaa tehtävää.

5. Paikallinen sopimus on toimitettava työsuojeluviranomaiselle

Henkilöstön edustajan kanssa tehty paikallinen sopimus on toimitettava työsuojeluviranomaiselle. Laiminlyönnistä voidaan määrätä laiminlyöntimaksu (1 000−10 000 euroa).

Facebook
Twitter
LinkedIn